Securitatea locuintei - sfaturi de la firmele de paza

Securitatea locuintei


“Nu va lasati furati!”. Cui, oare, îi face placere sa fie “vizitat” de hoti? Desigur, nimanui. Dar ce facem pentru a preîntîmpina o asemenea situatie neplacuta? Cum ne asiguram locuinta? Spargatorii de locuinte, în momentul cînd trec la actiune, se afla în cea mai înfrigurata competitie cu timpul. Ei cauta sa execute”operatia” cît mai rapid posibil pentru a evita riscul de a fi surprinsi în locuinta. Ca atare, un “obstacol” cît de mic pe care îl întîlnesc si care pentru multi cetateni pare neînsemnat, lor le ridica “probleme”. De regula, infractorul profita de ocazia care le da prilejul sa poata fura, însa evita sa patrunda acolo unde locatarii iau masuri de siguranta înca de la poarta sau de la usa. Ca atare, dînd dovada de vigilenta, putem lua cîteva masuri de securitate a locuintei, pe cît de simple, pe atît de eficace, care sa-i descurajeze pe hoti si spargatori, sa-i determine sa-si schimbe intentiile.
In continuare, pe parcursul a mai multor numere ale revistei noastre, vom dezbate în amanut aceste masuri de protectie.
§i acum, la drum...
- Atentie la usa de la intrare! Majoritatea raufacatorilor patrund pe poarta ori pe usa de la intrarea principala a imobilului. Se impue ca acestor intrari sa le acordati atentia cuvenita si sa faceti tot ceea ce depinde de dumneavoastra pentru a va asigura un grad sporit de siguranta. De aceea, usa de la intrare trebuie sa fie protejata realmente, sa se închida efectiv. O poarta sau o usa deschisa este prima “invitatie” pentru un hot. Nu neglijati cele mai elementare masuri de precautie.
- La casele particulare si locuintele cu putini locatari tineti întotdeauna poarta închisa. Chiar daca plecati pîna la un vecin sau lipsiti foarte putin timp, nu lasati poarta neîncuiata.
- La blocuri, precum si la imobilele mai mici, în care locuiesc mai multe familii, îngrijiti-va ca usa principala de acces sa fie închisa pentru noapte.
- Fiecare locatar sa aiba cîte o cheie de la poarta sau de la usa principala de acces în imobil, înlaturînd astfel situatia de a lasa usa deschisa în permanenta, fapt cu atît mai riscant pe timpul noptii.
- Convingeti-va vecinii sa respecte normele elementare de securitate, astfel riscînd sa li se sparga apartamentul.
- Montati-va interfon! Descurajeaza sigur orice raufacator care va fi pus în fata unui element surpriza. Cuplati zavorul încuietorii la un sistem electric al carui întrerupator se afla în casa.
- Instalati sonerii la poarta. Descurajati astfel hotii care, erijîndu-se în oameni cinstiti, au un pretext sa va forteze poarta si sa va treziti cu ei la usa.
- Nu confectionati portile si usile exterioare din materiale putin rezistente ca lemnul de esenta moale, placi PFL, cartonul presat sau alte materiale care poarta pecetea improvizatiei. Usile si portile trebuie sa fie masive, confectionate din metal sau lemn de esenta tare.
- Pentru o mai mare siguranta, captusiti-va usa de la intrare cu placi din materiale solide si aplicati bare de sustinere oblice sau transversale.
- Orificiul pentru  cutia de scrisori sa nu fie amplasat în apropierea clantei sau încuietorii usii.
- Nu lasati niciodata cheia în broasca, chiar daca aceasta este încuiata. Purtati cheia la dumneavoastra sau gasiti-i un loc anume, dar nu la vedere.
- Portile (ca si gardul) sa fie suficient de înalte pentru a descuraja o eventuala tentativa de escaladare.
- Folositi zavoare solide (în afara încuietorii). Un zavor în plus înseamna întotdeauna un sport de siguranta.
- Solicitati locatarilor din bloc sa nu trînteasca usa de la intrare, ci s-o închida cu grija pentru a nu sparge geamurile. Daca totusi s-a spart un geam, luati masuri imediat, de a-l înlocui, altfel desi usa este închisa (mai ales peste noapte), intrusul poate patrunde prin spartura.
Anchetele politienesti au stabilit ca înfractorii patrund în locuinte pe usi sau pe ferestre. O protectie suplimentara a acesora va asigura un înalt grad de siguranta.
- Astfel, optati pentru instalarea la intrarea în locuinta (apartament) a unei usi metalice! Acestea sînt cele mai sigure, existînd din abundenta unitati specializate care se ocupa de confectionarea lor si instalarea la domiciliu.
- Acolo unde intrarea în locuinta se face direct din strada montati usi duble, cea din afara fiind foarte bine asigurata.
- Echipati usile cu sisteme de prindere solide, inclusiv bolturi care va asigura maximum de protectie.
- La locuintele cu doua intrari nu “ferecati” numai usa pe care circulati cel mai frecvent. Asigurati bine ambele usi!
- Mare atentie la usile de serviciu! De regula, infractorii au preferinta pentru aceste usi (acolo unde exista), deoarece ele diminueaza foarte mult riscurile de a fi vazuti si auziti.
- In caz ca nu puteti sa asigurati aceste usi, blocati-le!
- Instalati sonerii la usi!
- Montati la usa un vizor. Intotdeauna trebuie sa vedeti din casa cine este la usa si sa deschideti numai dupa ce v-ati convins asupra identitatii si intentiilor persoanelor respective. Lipsa vizorului reprezinta o imprudenta pe care unii au platit-o scump...
- La usile care au încorporate ochiuri de geam montati perdele, care sa nu permita vederea din exterior.
- Optati pentru montarea la aceste usi de geamuri mate.
- Confectionati usile din materiale durabile si rezistente.
- Usile cu geam asigurati-le prin interior cu gratii.
- Atentie la usile cu oberlicht! Intariti-le sistemul de siguranta. Acesta trebuie sa opuna o rezistenta egala cu a usii.
- Asigurati usile culisante cu un sistem de închidere si de blocaj foarte solid. Impiedicati culisarea, dupa nevoie, cu ajutorul unor pene de metal sau lemn, suruburi cu filet prin interior etc.
- Usile glasvant trebuie sa reziste la o presiune laterala sau frontala (de sus), astfel încît sa fie desprinse cu usurinta de pe sinele de alunecare.
- Intariti usile cu placi de tabla. O astfel de “captuseala” le face rezistente împotriva ferastraului si sfredelului.
- Daca ati pierdut cheile si ati fortat usa, luati imediat masuri de reparare a usii si a tocului. Nu apelati la improvizatii. Reparatia trebuie sa fie de buna calitate si sa nu se distinga urmele ei. Un hot trecînd pe lînga o usa care a fost fortata este ispitit sa-si încerce norocul. Evident, ispita va fi si mai mare daca reparatia s-a facut superficial si îi înlesneste posibilitatea de fortare a usii.
- Pentru siguranta, înlocuiti usa defecta sau macar tocul.
- Inlocuiti cercevelele defecte.


Comentarii