Poetul latin Ovidiu și relația cu localnicii (greci) din Tomis

 


„Când ajunge la Tomis, în anul 8 d. C., exilatul de lux Ovidiu avea peste 50 de ani și o reputație care, cum spun francezii, l-a precedat. Știm asta, deoarece el însuși recunoaște în Ponticele, în „Scrisoarea a XIV-a. Către Tuticanus”, că a fost bine primit în cetate, fiind scutit de dări, favoare care nu se făcea, evident, primului venit. În mod explicit, poetul – care de regulă își plânge vârtos de milă, folosind pentru aceasta întregul repertoriu retoric al poeziei antice – recunoaște faptul că se bucură de un statut aparte, ca unic cetățean al Tomisului care, deși nu are statutul legal corespunzător, nu trebuie să plătească impozite (...)”

Se face mare caz, în special în cultura română mai veche, de la începutul secolului trecut și din perioada comunistă, de această împrejurare neobișnuită, care a făcut ca viața și opera unuia dintre cei mai mari și mai cunoscuți scriitori ai Antichității să fie legate de teritoriul care va deveni – mai târziu – românesc. Poeziile ovidiene sunt puse la contribuție pentru tot soiul de demonstrații istoriografice (unele, întemeiate, altele, mai puțin), atunci când zelul patriotic nu-i împinge pe unii să înceapă chiar… istoria literaturii române cu figura – ce-i drept, impunătoare – a acestei personalități care și-a petrecut ultimii ani ai vieții  și a scris câteva dintre cele mai cunoscute creații ale sale printre strămoșii noștri". [de fapt printre strămoșii altora, dar care locuiau într-un teritoriu care astăzi este al nostru - nota editorului].

extrase din articolul Ovidiu din Pont, publicat de Răzvan Voncu în Viața Românească (articolul este disponibil integral online)


Publius Ovidius Naso, cunoscut în română sub numele de **Ovidiu**, a fost un poet roman de seamă. S-a născut la 20 martie 43 î.Hr. în orașul Sulmo (astăzi Sulmona), situat în Italia de mijloc, la aproximativ 140 km depărtare de Roma¹. Ovidiu a excelat în forma distihului elegiac, cu excepția celebrei sale opere, "Metamorfoze," care a fost scrisă în hexametru dactilic, urmând modelul Eneidei lui Virgiliu sau epopeelor lui Homer. A devenit unul dintre clasicii literaturii latine, alături de Horațiu și Virgiliu¹. 

După o viață extravagantă în mijlocul protipendadei romane și protejat de împăratul Augustus, Ovidiu a fost exilat în mod neașteptat în anul 8 d.Hr. la Tomis, pe țărmul îndepărtat al Pontului Euxin. Motivele exilului sunt încă învăluite de mister, dar se crede că ar fi fost legate de o poezie și o greșeală, conform propriilor sale scrieri. Așa cum spunea el însuși, a "văzut ceva ce n-ar fi fost permis să vadă" și a fost trimis în exil¹. 

Opera sa rămâne o comoară a literaturii latine, iar "Metamorfozele" reprezintă o capodoperă în care miturile și poveștile antice prind viață prin versurile sale. Ovidiu a fost un maestru al expresiei poetice și al imaginației, lăsând o amprentă puternică asupra posterității. Dacă dorești să explorezi mai mult din creația sa, te invit să descoperi poeziile lui Ovidiu².

Source: Conversation with Copilot, 8/24/2024

(1) Publius Ovidius Naso - Wikipedia. https://ro.wikipedia.org/wiki/Publius_Ovidius_Naso.

(2) Poezii de Publius Ovidius Naso - Poeziile lui Publius Ovidius Naso. https://www.poeziile.com/autori/Publius-Ovidius-Naso/index1.php.

(3) Ovid - Wikipedia. https://en.wikipedia.org/wiki/Ovid.

(4) Getty Images. https://www.gettyimages.com/detail/news-photo/portrait-of-publius-ovidius-naso-the-roman-poet-engraving-news-photo/159828366.

vezi și:


Ovid (43 BC – 17/18 AD):

Portret AI al poetului Ovidiu, creat în cadrul proiectului Fotografii posibile


AI recreated images of Great writers from old times (2nd part)

Fyodor Dostoevsky (1821-1881): Hans Christian Andersen (1805-1875): Franz Kafka (1883-1924): Johann Wolfgang von Goethe (1749-1832): Homer (8th century BC): Sophocles (496/495 BC – winter 406/405… Read More »

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

8 platforme web unde îți poți face site-uri gratuite (2024)

În România, ponderea cititorilor de carte a crescut cu 500% în ultimii ani

Cât de profitabilă este o editură în România?

Copiii, robii tehnologiei

Coruptia in Romania - concluziile Raportului Anticoruptie

Ce fac românii de 1 Mai? Stau acasă!

Lazarelul (Duminica floriilor), sarbatori folclorice

Preferințe muzicale în România: cine ascultă manele?

Capodopere atemporale: Iliada și Odiseea lui Homer + fotografii AI ale lui Homer