În România, ponderea cititorilor de carte a crescut cu 500% în ultimii ani



În 2007-2008 ponderea cititorilor de carte în România era printre cele mai mici din Uniunea Europeană. Într-un sondaj ce stătea la baza unui dataset Eurostat, doar 6,2% dintre români declarau că citesc cărți. Doar Franța stătea mai rău decât România, cu 2% cititori frecvenți.





Sursă: Revista Cultura - Ecosistemul pieței de carte

În august 2024 un nou raport Eurostat poziționează România pe ultimul loc în Europa în privința numărului de cititori, dar procentul a crescut de la 6 la aproape 20%.

click pe imagine pentru a o deschide




Dintre țările UE, Luxemburg a raportat cea mai mare pondere de oameni care au citit cărți în cele 12 luni anterioare sondajului (75,2%), urmat de Danemarca.(72,1%) și Estonia (70,7%). 

În schimb, în ​​România, doar 29,5% dintre oameni au citit cărți în cele 12 luni anterioare sondajului, 33,1% în Cipru și 35,4% în Italia.
sursă EUROSTAT

Aparent, este și o schimbare de raportare, dacă nu și una de metodologie. Important este că în această cercetare nu au fost introduse și podcasturile, ceea ce ar crește și mai mult numărul consumatorilor de carte. 

Pentru mai multe informații

Note metodologice

  • Datele la nivelul UE sunt estimate. 
  • Germania: nu există date disponibile.
  • Datele EU-SILC utilizate în acest articol iau în considerare numărul de cărți pe care respondentul le-a citit, inclusiv cărți electronice sau cărți audio, dar excluzând podcasturile, în ultimele 12 luni. Se iau în calcul toate tipurile de cărți (istorice, științifice, poezie, romane etc.), cu excepția manualelor școlare sau a manualelor de muncă.
 
În cercetările recente, repondenții includ și cartea digitală, de care în urmă cu câțiva ani erau prea puțin conștienți.
În ce privește distribuția pe grupe de vârstă și sex, în România situația este următoarea:


Creșterea frecvenței de lectură este legată și de ascensiunea noilor generații. Publicul sub 29 de ani, în special feminin, are o frecvență a lecturii mult mai mare, contribuind semnificativ la creșterea indicilor. Populația de peste 65 de ani, în special bărbații, are cel mai mic consum de carte (și, în general, cel mai mic consum cultural).

În ce privește sumele cheltuite pentru achiziția de carte, cifrele recente lipsesc, dar pe ultimele date disponibile România se afla în zona medie a clasamentului european, cu un buget de 1% din venituri pentru achiziția de carte și publicații.


Vezi pe Eurostat statisticile publicate în 2018 (multe dintre date erau mult mai vechi - raportul nu se baza peo cercetare recentă)..

vezi și 

Grafice:

(grafic publicat în 2018)

(grafic publicat în 2024)

Hartă cu ponderea celor care citesc minim 10 cărți pe an


click pentru a lărgi imaginea


Comentarii

Postări populare de pe acest blog

8 platforme web unde îți poți face site-uri gratuite (2024)

Cât de profitabilă este o editură în România?

Poetul latin Ovidiu și relația cu localnicii (greci) din Tomis

Copiii, robii tehnologiei

Coruptia in Romania - concluziile Raportului Anticoruptie

Ce fac românii de 1 Mai? Stau acasă!

Lazarelul (Duminica floriilor), sarbatori folclorice

Preferințe muzicale în România: cine ascultă manele?

Capodopere atemporale: Iliada și Odiseea lui Homer + fotografii AI ale lui Homer