Cât de profitabilă este o editură în România?



 Amenzile uriașe primite de edituri și librării de la Consiliul Concurenței pentru cartelizare împotriva Bookster, în condițiile în care Bookster distribuie carte la preț de obiect, fără niciun fel de taxă pentru drepturile de autor, întregul scandal scoate la lumină numeroasele disfuncțiidin piața de carte din România. Este greu să dai cuiva dreptate, deși toți cei din cultură și din afara ei s-au grăbit să țină cu o parte sau alta. În concluzie, toți au dreptate, iar vinovați sunt sărăcia și incultura. Respectiv faptul că deși ponderea cititorilor în România a avut o creștere remarcabilă [vezi

În România, ponderea cititorilor de carte a crescut cu 500% în ultimii ani

Imagine
În 2007-2008 ponderea cititorilor de carte în România era printre cele mai mici din Uniunea Europeană. Într-un sondaj ce stătea la baza unui dataset Eurostat, doar 6,2% dintre români declarau că citesc cărți. Doar Franța stătea mai rău decât România, cu 2% cititori frecvenți. Sursă: Revista Cultura - Ecosistemul pieței de carte În august 2024 un nou raport Eurostat poziționează România pe ultimul loc în Europa în privința numărului de cititori, dar procentul a crescut de la 6 la aproape 20%. click pe imagine pentru a o deschide 
], țara noastră încă este pe ultimul loc în E27 la ponderea cititorilor. Dar și că prețul cărții este de 3-5 ori mai mic decât în alte țări europene. Adică, 45 de lei, preț mediu. Adică mult prea mult, din punctul de vedere al cititorilor. Și mult prea puțin, din punctul de vedere al editurilor.

Totuși, dacă pentru cititori prețul este o problemă, de ce toți - editori și cititori - se încăpățânează să refuze cartea digitală, care are potențialul de a fi mai ieftină (pentru cititori) și de a avea o marjă de profit mai mare (pentru editori)?

O analiză care arată punctul de vedere al editurilor a fost făcută la Radio România Cultural și este rezumată de Matei Martin în newsletterul RRC intitulat „Viiineri”:

V-ați întrebat vreodată ce cumpărați cînd cumpărați o carte? Mai precis, cum se împart cei (să zicem) 45 de lei pe care îi plătiți cînd vă luați o carte de la librărie? Radu Gârmacea, redactor-șef la Humanitas, a publicat pe Facebook un grafic în care arată distribuția costurilor asociate producției și difuzării de carte.

[vezi imaginea din partea de sus a paginii]

Structura prețului cărții din România este comparabilă cu ceea ce se întîmplă în alte țări europene. Însă există diferențe notabile la nivel de preț. Prețul mediu al unei cărți în România este de aproximativ 45 de lei, în timp ce în Franța este de 11 €, în Germania 12,5 €, iar în Italia 15 €. Această diferență reflectă puterea de cumpărare mai scăzută a românilor, dar și particularitățile pieței locale.

Chiar dacă prețul unei cărți în România este mai mic decît în Europa de Vest, multe dintre costurile fixe, cum ar fi cele legate de tipar sau producție, sînt similare. Costurile de producție per unitate scad pe măsură ce tirajul unei cărți crește. În România, însă, țara cu cel mai mic consum de carte din Europa, tirajul mediu al unei cărți este în jur de 1.500 de exemplare, semnificativ mai mic decît în Franța (4.000 de ex.), Germania (5.000 de ex.) sau Italia (3.000 de ex.). Ceea ce înseamnă că marja de profit a editorilor români este mai redusă, iar riscul de a nu atinge nivelul de rentabilitate (break-even) cu un titlu e ridicat.

Ah, și dacă tot m-am apucat să scormonesc netul: TVA pentru carte e 5% în România, 5,5% în Franța, 7% în Germania și 4% în Italia. În toate aceste țări TVA pentru carte are o cotă redusă – e o măsură prin care statele protejează industria cărții. E bine de reținut – mai ales că auzim, tot mai des, despre posibile creșteri de taxe și impozite. Producția de carte trebuie să rămînă arie protejată! (M.M.)

Iar un alt punct de vedere, cel al scriitorilor, opus în bună măsură perspectivei editorilor, este exprimat de graficul următor:

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

8 platforme web unde îți poți face site-uri gratuite (2024)

În România, ponderea cititorilor de carte a crescut cu 500% în ultimii ani

Poetul latin Ovidiu și relația cu localnicii (greci) din Tomis

Copiii, robii tehnologiei

Coruptia in Romania - concluziile Raportului Anticoruptie

Lazarelul (Duminica floriilor), sarbatori folclorice

Preferințe muzicale în România: cine ascultă manele?

Capodopere atemporale: Iliada și Odiseea lui Homer + fotografii AI ale lui Homer

Marii exploratori ai lumii (o listă cu nume surprinzătoare)